Yoga

Yoga en ons rechterbrein

Nu ik ga starten met een nieuwe loopbaan als psycholoog ontstaat er nieuwe en diepere beschouwing over mijn passie voor yoga. Yoga brengt mijzelf tot op de dag van vandaag veel. Wat dan?

Zoals sommigen weten, verdiep ik me graag in het werk van Daniel Siegel. Zijn nieuwste boek ‘Aware’ ligt klaar op mijn nachtkastje! Hij verdiept zich ondermeer in de relatie tussen ons brein – in het engels ‘mind’ en aanwezigheid. In zijn boek ‘Het hele brein, het hele kind’ staat de afbeelding die ik deze week uitdeelde in de les en die je hierbij als bijlage vindt – en die meer zicht geeft op deze relatie.

Yoga brengt mij intens in contact met de wereld van het rechterbrein: de wereld van een dieper contact met wat het betekent om mens te zijn, dat te weten, dat te voelen. Het is een wat subjectieve wereld waar woorden en logica soms ver te zoeken zijn en die tegelijkertijd een krachtige, vredige, heldere aanwezigheid brengt. Met steeds opnieuw ‘ontspan de poging’ als vertrekpunt, wordt die ervaring dankzij yoga voor mij steeds vertrouwder.

Ik sprak ook over de TED Talk van Jill Boltes Taylor, ‘My Stroke of Insight’ waarin ze vanuit haar eigen ervaring de verschillende breinwerelden beschrijft. Zij kreeg zelf – als hersenonderzoekster – een hersenbloeding in haar linkerbrein. Zie: https://www.ted.com/talks/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight?language=nl

Wat Daniel Siegel betreft is het de kunst om het midden te bevaren tussen de rigiditeit/robot-achtigheid van het linkerbrein en de chaos (‘la-la-land’ noemt Jill Bolte Taylor het) van het rechterbrein. Dat is te zien op de tweede afbeelding die je hierna vindt.

Namasté

Noële

 

PS zaterdag 1 december geef ik mijn laatste yogales. Zie verder onder ‘rooster’

Schermafbeelding 2018-10-14 om 21.28.31Schermafbeelding 2018-10-14 om 21.28.45Schermafbeelding 2018-10-14 om 21.28.56