Yoga

Ik geef ook lessen Critical Alignment Yoga (CAY). Waarom? Het is een prachtige yogastijl, waarmee je niet alleen van je rug-, schouder- en/of nekklachten af komt, maar ook een veel prettigere manier van zijn ontwikkelt.

CAY is populair. Dit komt omdat het een zorgvuldige yogastijl is, met een heel heldere techniek. Die heldere techniek én begeleiding is van waarde. Ten eerste brengt het mentale/cognitieve rust. Dit is belangrijk. De ‘waarom-waarom’ en onze sturende, heersende vermogens kalmeren. ‘It makes sense’… Dat maakt ons organisme ontvankelijk.

Ten tweede geeft de zorgvuldige techniek, zicht op opgeslagen spanning en afweerpatronen. Het lichaam heeft enerzijds de neiging om spanning te omzeilen. Hierdoor neemt de bewegingsvrijheid van het lichaam af. Aan de andere kant dwingen we vaak op wilskracht beweging af, waardoor we kunnen verharden. Binnen CAY zoek je de spanning en afweer juist uiterst zorgvuldig op met de diverse tools en de ‘critical alignment-verbindingen’. Door hier vervolgens niet uit weg te bewegen en de beweging ook niet te forceren, kom je terecht in een grensgebied. Om in dit grensgebied te kunnen blijven, word je continue gevraagd om met aandacht aanwezig te blijven. Dit trekt je naar het nu. Tijdens deze directe ervaring kan je spanning doorbreken en los gaan laten. Dit gebeurt met behulp van de ademhaling en een aftastende dynamiek. Als het verharde bindweefsel hierdoor weer in beweging komt, wordt het skelet steeds minder in een vorm ‘gedwongen’. Hierdoor neemt de mobiliteit van de gewrichten en de wervelkolom toe. Door de dynamische houdingen vanuit diepe ontspanning precies te organiseren, gaan de diepere spier- en botstructuren deze ontspanning actief ondersteunen en versterken.

Dit alles leidt tot een heel andere en sensitievere beleving van jezelf. Vrijheid, ruimte en lijfelijke ondersteuning worden weer voelbaar. De veranderingen zijn structureel en lichtheid wordt weer iets natuurlijks.

Per 21 mei 2019 geef ik yoga bij Sportflow in Laren op de woensdagavond en zaterdagochtend en bij Heart-to-Heart in Bussum op maandagochtend.