Embodiment

Wat is de magie van yoga? De magie van yoga is niet zomaar in een paar woorden te vangen. Het is uiteraard wel van waarde om zo nu en dan een poging te doen. Dat kan vanuit de traditie van India. Ik zoek het ook zeker daar, maar toch ook wel in de meer ‘westerse’ traditie en eigenlijk nog het liefst in het hier en nu en daarmee in een taal die als het ware in mijn dna zit.

Dan is voor mij, toch steeds weer ‘embodiment’ een van de grote yogaschatten. Door yoga komen we letterlijk weer in contact met ons lijf. Dat gaat zo … Doordat we spanning loslaten in spieren, is er weer ruimte voor doorbloeding en levensenergie én heel interessant ‘sensitiviteit’. Wist je dat de verslechterde doorbloeding van onze trapeziusspier (van je schouderkoppen naar je nek en rug) binnen twintig minuten van inspanning al meetbaar is? Dat heeft de natuur handig bedacht. We worden ongevoeliger en zo hebben we krom gebogen achter onze laptop fijn minder last van die spieren.

Het omgekeerde gebeurt bij yoga. Met behulp van druk en rek en beweging brengen we levendigheid terug in onze spieren en omliggend bindweefsel. We voelen weer dat we bewegen, bijvoorbeeld in de rug ter hoogte van de hartstreek of diep in het bekken. Door deze sensitiviteit nemen we ons zelf meer waar – en we nemen het hier en nu meer waar. Simpelweg omdat we meer voelen. Er is dus meer contact! Dat geeft ons organisme vertrouwen. We ervaren echte (realtime) houvast. En daardoor gaan we vanzelf nog dieper ontspannen.