Embodiment

Embodiment is ‘zijn in lijf’. Dit is materie die nooit in woorden te vangen is. Die ongrijpbaarheid is inherent aan embodiment. Ondertussen heb ik reuzelol in het desondanks een ontspannen poging wagen. Het enige risico is dat er te midden van die woordenbrij, zo nu en dan een caleidoscopische helderheid ontstaat. Dat risico neem ik. Met liefde.

In het blad Yoga International schrijf ik er een reeks over. Ik verken de zeven bewegingen die je in je lijf kunt volgen – min of meer – als meer embodiment ontstaat. Onderaan deze bladzijde vind je links naar de reeds gepubliceerde artikelen.

Hier nu eerst een poging tot het verbeelden van de zeven bewegingen:

En een wat uitgebreidere definitie van embodiment:

Ons bestaan is een menselijk bestaan – en dat is een embodied bestaan. Ons lichaam laat ons het bestaan zien in zijn meest basale vorm. Het is door ons lichaam dat we onszelf en de wereld om ons heen waarnemen. Zo laat het lichaam zien wat het betekent om te leven. Het is door dit geleefde lijf en onze emoties dat we ervaren wat belangrijk voor ons is. Zo laat het lichaam het ons ook weten, als we niet in lijn met liefde leven. Wanneer we onszelf overschatten en onze grenzen niet erkennen, begint het lijf tegen te sputteren. Het is ook ons lichaam, dat ons in contact brengt met het hier-en-nu in al zijn facetten: kleuren, geuren, borrels, prikkels, druk, vrijheid. Niet onze gedachten, niet ons willen. Die zijn bezig met hoe het anders kan en/of hoe het anders was. Een moment wordt levend enkel dankzij ons lijf. Het is hierom dat het lichaam ook steeds meer spreektijd krijgt in de kamers van psychologen en coaches. Bestaan is niet te vinden in het verleden, noch in de toekomst, noch in ons levensverhaal. Het leven is hier en nu. Wat hieruit voortvloeit is een prachtige paradox. Wanneer we werkelijk naar ons lichaam luisteren in het hier-en-nu, overstijgen we onze individualiteit. Gedachtes en emoties zijn in die zin persoonlijker. Als we ons afstemmen op de signalen van ons lijf, komen we in lijn met een universele ervaring. Zo weten we ons weer deel van het grote geheel. In een yogales ervaar je dit ‘lijfspul’ van alle kanten.

Artikelen uit het blad Yoga International:

Na aflevering 1 is een verdere verfijning in de woordkeuze ontstaan. Ik was niet gelukkig met het woord ‘wetten’. Dat werd bewegingen. Daarnaast ontrafelde ik meer nuances. Dit vind je terug in aflevering 2.