Verloop van een power-of-sense-sessie & cliëntenervaringen
Kernwaarden
Wat kan je verwachten van een power-of-sense-sessie – met de Pantarei Approach?
Goud!
Sinds 2010 geef ik 1-op-1 sessies. Steeds heb ik getracht heel goed te luisteren en te volgen, wat de ander werkelijk goed doet en mijn sessies daarop aangepast. Toen ik mei 2024 de eerste module volgde van deze benadering, had dat direct de ‘goedkeuring’ van mijn hele hart. Zo verstevig je persoonlijke transformatie werkelijk.
Maar wat is het? Eerst wat het niet is …
Geen fix
Je bent al heel! En helemaal okay!
Vermoedelijk is dit niet steeds je ervaring. Dat is iets anders; je bent niet stuk en het doel van een sessie, is dus niet om je te maken.
Geen behandeling van je lichaam
De pantarei approach is ook geen behandeling van je lichaam; het is geen massage en ook geen reiki. Het is wel dol op wat je lichaam te vertellen heeft en hoopt dat je daar zelf weer vol naar durft te luisteren.
Wat is het wel?
Proces van versteviging (empowerment) van persoonlijke transformatie
Het is een benadering, die jou weer jou wil laten voelen, vol. De benadering zorgt voor een bekrachtiging van wie je werkelijk bent, vrij van conditionering. Dit brengt vanzelf je persoonlijkheid meer in lijn met wie je werkelijk bent; je authentieke zelf.
Wat is ‘je authentieke zelf’?
Je vrije, levendige, vitale natuurlijke essentie – in lijn met je ziel, spirit. Dit zelf heeft een kenmerkende sense; de ‘sense van zelf’. Met zijns-kwaliteiten, nooit statisch. Met nieuwsgierigheid, compassie en helderheid.
Power-of-sense
Als iets sense maakt, dan is dat fijn. Veel meer dan dat; het geeft vreugde. Sense is niet goed te vertalen in het Nederlands. Alhoewel waar-nemen er natuurlijk best in de buurt komt. Het is wel meer dan dat, het is ook doorvoelen.
Woorden en aanraking zijn in een sessie de belangrijkste sense-ingangen.
Geen techniek of modellen
Wat van waarde is om te doorgronden, is dat dit een benadering is vrij van modellen of specifieke techniek. Je bent geen object, maar een levend steeds veranderend uniek wezen.
En uhm ook geen wetenschap
Tuurlijk neem ik de wetenschap graag serieus. Tegelijk is mijn visie:
Als je een mens benadert vanuit wetenschap; loop je altijd achter de feiten aan.
Ik kan en wil iemand niet zo ontmoeten.
Wat dan als bron?
De benadering ontleent zijn kracht aan de eenvoud van werkelijk ‘sensen’: vrij ontmoeten zonder al te weten. Ik ben geen hol vat. Ik ontmoet je vanuit mijn sense-van-self. Dat includeert een grote interesse in wat het werkelijk impliceert om mens te zijn, mijn jarenlange ervaring en vele ‘vliegmeters’, mijn ’taak’ om vol aanwezig te zijn en te vertrouwen dat het uitwisselen van sense jou meer en meer in contact brengt met wat voor jou echt klopt.
Aanraking
Onderdeel van de pantarei approach is aanraking. Aanraking kan je een superkracht noemen. Het is ‘real time’. Kom daar maar eens mee bij de mind. Aanraking is daarmee steeds een uitwisseling tussen jou levende (authentieke) zelf en mijn levende zelf. Als daar niks anders hoeft dan de ontmoeting zelf, dan voel jij je vanzelf vrij om meer en meer ruimte in te nemen. Heel letterlijk.
Onze conversatie in woorden continueert, weliswaar steeds meer op een ‘werkelijker’ niveau omdat we steeds ‘updates’ ontvangen uit de realiteit. Zoals het samen trekken in je buik of het (veel) vrijer bewegen van je borst.
Woorden
In een sessie werken we graag met woorden. Die vormen een soort ‘stepping stones’ om te navigeren in het moment. Ze maken bewustzijn van je vrije zelf, ook na een sessie, eenvoudiger.
Daarmee vormen ze een belangrijk onderdeel van het proces van transformatie.
Labels, observaties, interpretaties
Wat ik graag benadruk, is dat je geen labels van me krijgt. Dat zou zeer beperkend werken.
Graag deel ik in een sessie wel met je, wat ik observeer, voel, herken. Ik doe daarbij mijn ontspannen best om te onderscheiden wat observatie is en wat mijn interpretatie is en deel dat als het passend als zodanig met je. Dat geeft jou ook de mogelijkheid om te toetsen, hoe het voor jou is.
Conditionering, persoonlijkheid, spanning
Goed; heelheid dus. En tegelijk de ervaring, dat we onszelf niet altijd als heel ervaren. ‘Iets’ zorgt ervoor dat we ons niet heel en vrij ervaren. Hartstikke interessant. Wat is dit, wat wil daar? Gangbare labels voor wat blokkeert, zijn ‘conditionering’ en ‘spanning’. Ook je persoonlijkheid is een conditionering.
Wat zich kraakhelder laat zien is de vreugde die ontstaat als je persoonlijkheid meer en meer in lijn komt, met wie je werkelijk bent.
The spirit in any condition, does not burn
vertaald door mij: Je authentieke zelf, straalt niet in je conditioneringen
Marina Abramović
enne verbrandt daar ook niet
Delen
Voor systemen als IFS/internal family systems bestaat je persoonlijkheid uit delen. Er zijn ook benaderingen die het hebben over een kindsdeel. De Pantarei Approach richt zich op jouw heelheid, dus op je zelf, inclusief alles. Zoals gezegd, inclusief bijvoorbeeld spannings-lagen. Die blijken bij aanraking verre van statisch. In tegendeel vaak zit er veel kracht in spanning dat maar al te graag wil stromen. Deze stroom labellen als een deel zou onnodig beperkend werken.
Tegelijk, voel je vrij om delenwerk in te brengen.
Verandering, transformatie, metamorfose
Panterei staat voor ‘alles stroomt’ en dus voor die bijzondere, vreugdevolle, continuerende essentie van zijn. Als we ons identificeren met onze conditioneringen hebben we een andere beleving. Zo kunnen we een persoonlijkheid ontwikkelen die niet bij ons past.
De pantarei-benadering bekrachtigt de transformatie naar meer passendheid. Ik vind het label
metamorfose nog mooier. Het benadrukt, jouw unieke proces. Hoe verandert je van een mango-spreeuw in een leeuwen-dolfijn? Zoiets. Uniekheid, uniekheid, uniekheid
Wat zit erachter, de Pantarei Approach; sjamanisme, antroposofie?
Deze benadering wortelt in de realiteit en in mens-zijn en daarmee in een diep vertrouwen in liefde. En zoals ik het verwoord; de ‘power of sense’. Alle visies, modellen zijn welkom; als die jou steun geven.
Spiritueel? On natural grounds!
Betekent spiritueel, natuurlijk, liefde? Jaaa
Verder niets.