Embodiment

Embodiment dat is lekker in je lijf zitten. Embodiment is iets dat je heel goed direct kunt herkennen, bijvoorbeeld tijdens je yogapractice!

Het is onmogelijk om embodiment te begrijpen vanuit wat je al weet. Juist omdat embodiment altijd nieuw is. Desondanks waag ik een ontspannen, blije poging om de term embodiment hierna toe te lichten. Het risico is dat er zo nu en dan door die brij, wat caleidoscopische helderheid doordringt. Dat risico neem ik met liefde.

Ik maakte deze schets van de zeven grote bewegingen die ik in embodiment min of meer kan volgen:

En ik maakte deze uitgebreidere beschrijving van embodiment op basis van een tekst van Siebrecht Vanhooren van de KU Leuven:

Ons bestaan is een menselijk bestaan – en dat is een embodied bestaan. Ons lichaam laat ons het bestaan zien in zijn meest basale vorm. Het is door ons lichaam dat we onszelf en de wereld om ons heen waarnemen. Zo laat het lichaam zien wat het betekent om te leven. Het is door dit geleefde lijf dat we ervaren wat belangrijk voor ons is. Zo laat het lichaam het ons ook weten, als we niet in lijn met liefde leven. Wanneer we overschatten, onderschatten of niet afstemmen begint het lijf te sputteren. Het is ook ons lichaam, dat ons in contact brengt met het hier-en-nu in al zijn facetten: kleuren, geuren, borrels, prikkels, druk, vrijheid. Niet onze gedachten, niet ons willen. Die zijn bezig met de organisatie van grip en hoe het anders kan of was of moet. Een moment wordt levend enkel dankzij ons lijf. Het is hierom dat het lichaam ook steeds meer spreektijd krijgt in de kamers van psychologen en coaches. Bestaan is niet te vinden in het verleden, noch in de toekomst, noch in ons levensverhaal. Het leven is hier en nu. Wat hieruit voortvloeit is een prachtige paradox. Wanneer we werkelijk naar ons lichaam luisteren in het hier-en-nu, overstijgen we onze individualiteit. Als we ons afstemmen op de signalen van ons lijf, komen we in lijn met een universele ervaring. Zo weten we ons weer deel van het grote mysterie.

In het blad Yoga International

In het blad Yoga International schrijf ik er een reeks over …

Na aflevering 1 is een verdere verfijning in de woordkeuze ontstaan. Ik was niet gelukkig met het woord ‘wetten’. Dat werd bewegingen. Daarnaast ontrafelde ik meer nuances. Dit vind je terug in aflevering 2.