Fasen van je practice

In een yogales zit een opbouw. Ik deel die van mij graag. Ik schreef het ter ondersteuning van je eigen practice en je kunt het ook ter verdieping gebruiken als je mijn lessen volgt.  

Transitie les in

Voordat je practice begint, gebeurt er al van alles …  Je bereidt je voor, gaat naar je mat, legt je spullen klaar. Als je dit bewust beleeft, raak je daardoor aanweziger en kalmer. Je ziet daardoor helderder, hoe het met je gaat. Sta je nog in de haast-en-ren-stand, geef jezelf dan vooraf meer tijd en ga even op een rolletje liggen – of in meditatiezit zitten.

Fase 1: Landen en welkom

In deze eerste fase van je practice, neem je de tijd om zittend de beweging van ‘blijven’ in gang te zetten, van landen, van je overgeven aan zwaartekracht. Dit is een beweging van dieper naar binnen gaan én dieper naar buiten gaan.

Fase 2: Verdieping

Met behulp van de tools en andere relatief passieve oefeningen ga je nu de diepte in van je lijf en bewustzijn. Hiermee zet je de richting en de lijnen van je practice uit. Dit geeft puntigheid te midden van je open aandacht. Je voedt jezelf met meer inzicht in je lijf en verbinding; met meer body, verhaal en fundament.

Fase 3. De omwenteling

Je yogabeoefening wordt pas echt krachtig als je de patronen die voor blokkades zorgen, gaat los laten en je dus ‘het veld van het onbekende’ in gaat! De stevigheid die je in fase 1 en 2 opende, geeft dit ‘ontwikkelingspotentieel’, van waaruit je fris ontdekt en exploreert. Beweeg bewust heen-en-weer tussen oud en nieuw, bekend en onbekend, veilig en onveilig. Je opent heel bewust de vrijheid om het anders te doen en nog niet te weten hoe. Vanuit blanco, vanuit niks hoeven, vanuit mateloze zelfcompassie.

Fase 4: Vliegen (flow)

En dan ben je klaar om te gaan vliegen en veilig te landen of te crashen. Je laat gaan en je laat komen. En hebt geen idee vanuit oud. Je hebt veel idee vanuit hier en nu. En zo laat je ontstaan, je laat creëren! Herken wanneer je het bedenkt – en wanneer het uit zichzelf ontstaat. Je herhaalt de houdingen – en geeft ze de ruimte om jou te regenereren!

Fase 5: Integratie

De regeneratie gaat door, nu in een kalme omgekeerde houding, meditatiezit of boom (vrksasana en tadasana. De regeneratie richt zich nu op de diepste lagen, specifiek langs de middenlijn. Hierin sta je die bijzondere kracht toe, vol lichtheid én containment.

Fase 6: Savasana

Rond af met de grootse houding savasana. Neem eerst de tijd om jezelf te plaatsen. En dan? En dan hoeft er helemaal niks, je brengt actief geen beweging meer in je lijf en laat heel bewust de diepe ontspanning, uitdijing en regeneratie toe, to the max.

Transitie les uit

Het leven buiten de yogamat ontwaakt makkelijk je oude patronen en dat is vaak overweldigend. Juist ook omdat je nog zo open staat. Probeer na je practice nog wat te sluimeren, koffie/thee te nemen, een wandelingetje te maken of even een tukje te doen.