Stripje

Vouw het stripje dubbel (het formaat is dan ongeveer 5,5 cm hoog, 7cm breed en 50 cm lang). Ga er zo op liggen dat het dubbelgevouwen stripje tussen je schouderbladen komt en onder je hoofd ligt. Het stripje eindigt bij de onderkant van je schouderbladen, daar waar het bh-bandje loopt. Voel of de strip netjes in het midden ligt.

Schermafbeelding 2020-03-18 om 13.38.29

Schermafbeelding 2020-03-18 om 13.38.40

 

 

Geef je zelf 2-3 minuten de tijd om aan de druk van het stripje te wennen. Leg hiervoor je handen op je buik en volg daarmee je ademhaling. Als je gaat ontspannen, zal het gevoel van druk ter hoogte van het stripje groeien, maar het gevoel van verzet neemt af.

Als je nek begint te ontspannen, beweeg je je kruin wat verder van je af, je strekt je kruin dus wat uit. Hou contact met de ontspanning in je nek, bijvoorbeeld door je handen op je voorhoofd te leggen en te voelen, dat deze rustig blijft.

Je knieën zijn gebogen, je voeten staan op heupbreedte. Til nu je bekken op van de grond, zo hoog dat je alle wervels van je rug optilt van het stripje. Forceer niet, nooit, hou het mild. De druk concentreert zich nu rond C7, je onderste nekwervel. Dat is een knooppunt van spieren. Kijk of je je zwaarder kunt laten worden op deze plek. Gebruik je ademhaling. Laat de dynamiek die de ademhaling veroorzaakt vooral toe, daar waar je de druk voelt. Op een inademing accentueer je de toename van ruimte aan de voorkant, in dit geval ter hoogte van het kuiltje in je hals. Op een uitademing, laat je je weer extra zwaar worden en dan zak je een wervel naar beneden. Zo zak je wervel voor wervel terug op het stripje. In het begin is het vaak nog lastig om te voelen of je inderdaad wervel voor wervel beweegt. Dat gevoel neemt steeds toe. Als er plekken zijn die erg gevoelig zijn of juist stijf of ‘doof’ aanvoelen, geef die dan extra aandacht met een paar ademhalingen.

Weet dat je altijd van het stripje af mag, maar geef het een kans. Kijk of het je lukt om je niet helemaal te identificeren met de gevoeligheid. Bijvoorbeeld door met je aandacht naar je ademhaling te gaan. De druk en gevoeligheid is er dan nog wel, maar slokt je niet helemaal op. Je hebt dan wellicht aandacht over om tekenen van vooruitgang op te merken. Voor veel mensen is juist de ervaring, dat je hierin een keuze hebt krachtig.

Als je met al je wervels weer op het stripje ligt, leg je bekken dan nog niet zwaar op de grond, maar neem nog even een moment om te voelen tussen je schouderbladen. Dan leg je je bekken zwaar neer. Herhaal ditzelfde nog twee keer en rol dan rustig naar je zij en neem het stripje weg.