Ontmengen

Blaadjes1Doe deze oefening alleen zonder begeleiding, als er geen sprake is van ernstig trauma.

Doel: Heb je regelmatig last van overweldigende gevoelens, gedachten, impulsen om te handelen of te reageren? Dan kan deze oefening helpen. Zo’n overweldigende ervaring heet ‘vermengen’; onze aanwezigheid vanuit ons vrije (volwassen, vitale, hier&nu-) zelf is niet optimaal. Het is vermengd geraakt met oude verstoorde, ‘gekneusde’ delen. Om ons vrije zelf terug te vinden, moeten we ‘ontmengen’. Daarmee ontstaat weer de nadrukkelijke beleving ‘ik ben hier’.

Instructies: Volg de instructies zo precies mogelijk. Neem bewust de tijd voor elke stap, bijvoorbeeld door regelmatig met aandacht te ademen en de dynamiek die daardoor richting bekken ontstaat toe te staan. Dit zorgt voor fysieke stevigheid in het hier en nu. Je kunt dat wat opkomt noteren of hardop uit te spreken, dat helpt om nauwkeurig in het proces te blijven.

Stap 1: Ga er om te beginnen van uit dat al je verontrustende en overweldigende gevoelens en gedachten, communicatie is van verstoorde (oude) delen. Probeer daar ook van uit te gaan als je niet zeker weet of dat wel echt waar is.

Stap 2: Benoem de gevoelens en gedachtes van de verontruste delen. Let op, beschrijf ze als ‘hun/zijn/haar’ gevoel; dus ‘ze wil weg – ze zijn overstuur – ze hebben het moeilijk’. Let op wat er gebeurt als je namens de delen spreekt.

Stap 3: Schep nu iets meer afstand tot je delen, net genoeg om ze iets minder intens te beleven en jezelf stevig te blijven voelen. Je blijft erbij*, je laat je niet overspoelen/overnemen, maar sluit je er ook niet voor af. Vaak helpt het, om je houding te veranderen, je wervelkolom verlengen, je ademsteun* activeren of achterover leunen. Daardoor maak je, je vrije deel actiever en bewuster. Blijf daarnaast herhalen: ‘ze voelen zich …’

Stap 4: Start nu een geruststellend gesprek vanuit je vrije zelf. Dat is dus het zelf, dat een meelevende vriend of betrouwbare professional is. Ga het gesprek aan met het deel dat overstuur is. Erken dat het deel of de delen bang, overweldigd, beschaamd of verdrietig is/zijn. Neem de tijd voor dit erkennen. Stel je voor dat dit de angsten zijn van een collega, vriend of leerling, hoe zou je daarop reageren? Wat zou je zeggen? Vraag ze ook wat ze van je nodig hebben om iets minder bang te zijn.

Stap 5: Vraag de delen om feedback en hun mening: helpt wat je doet, al is het maar een beetje? Wat hebben ze verder nog nodig op dit precieze moment om zich iets minder alleen of iets minder bang of boos te voelen? Vinden ze het prettig al je luistert en laat blijken dat je je zorgen maakt? Beloof tenslotte dat je geregeld zult peilen hoe het met ze gaat, dat je meer je best zult doen om te onthouden dat ze snel overstuur zijn of dat je ze beter zult beschermen. Rond deze innerlijke dialoog dus met zorg af.

* elders in de bieb vind je hierover meer

© Noële Ruitenberg www.lijfs.nl 2020 (bewerking van een oefening uit het boek Innerlijke Zelfvervreemding van Janina Fisher)

Als pdf: Ontmengen